sâmbătă, 3 mai 2008

Un text argumentativ bun

Ideea apartine celor de la Bacalaureat2008 si chiar reprezinta o tehnica des folosita poate fara sa ne dam seama de multi dintre noi. In cele ce urmeaza veti vedea o parere despre cum sa faci un text argumentativ bun :

Dupa cum am observat in structura examenului de bacalureat la romana, la punctul II pe cele mai multe variante de anul trecut se cerea realizarea unui text argumentativ.

Ce e un text argumentativ?

Dupa cum ii spune si numele, intr-un text argumentativ trebuie sa va sustineti opinia referitoare la o anumita afirmatie prin niste argumente bazate pe exemple concrete.

Imediat dupa ce ati lecturat citatul dat trebuie sa va ganditi daca sunteti pro sau contra, desi e recomandat sa nu fiti intr-o extrema sau alta ci sa alegeti calea de mijloc. Daca alegeti calea de mijloc arata si faptul ca aveti maturitate-n gandire.

Incepeti textul argumentativ cu formulele tipice:

-Cred ca…

-(Nu) Sunt de acord cu…

Apoi treceti direct la argumente. De cele mai multe ori se cer doar 2 argumente pe care le puteti introduce-n text prin formulele:

-In primul rand, In al doilea rand.

-De asemenea, bineinteles

-Etc.

La partea asta e bine sa folositi expresii/locutiuni/structuri ce atrag atentia, unele din cele mai bune fiind: adaugand urmatoarele, dupa toate, din nou, de asemenea, pe langa toate, sa nu uitam, dupa cum am spus, si acum, oricum, oricat, la fel ca, ma bazez pe, etc.


Daca tema ce v-a picat nu este tocmai pe placul vostru si nu stiti cu ce exemple sa va sustineti argumentele nu strica sa improvizati. Folosind formulari precum ‘conform unor studii’, ‘in urma unor sondaje’, etc. este foarte greu sa fiti contestat. Nu va sta nimeni sa se intereseze cand va corecteaza examenul.

La sfarsit puneti concluzia cat mai concis. Din nou o introduceti prin anumite formule specifice.

E bine ca textul argumentativ sa nu contina prea mult “bla bla” si ideile sa fie exprimate cat mai clar . E bine sa puneti intrebari cititorului astfel incat sa demonstrati ca ganditi si sa-l duceti pe acesta cu gandul la anumite exemple din viata cotidiana. De asemenea dati textului o nota cat mai personala, dar nu folositi un limbaj colocvial.

10 comentarii:

Anonim spunea...

Multumesc foarte mult pentru sfaturile acordate, ma vor ajuta foarte mult la bac!

Anonim spunea...

multumesc foarte mult ma va ajuta foarte mult la olimpiada

skykery spunea...

Va multumesc, chiar aveam ceva probleme cu textul argumentativ .

Anonim spunea...

imi va fi de ajutor la teza maine.va multumesc ca postati si asfel de lucrari.

anonim spunea...

ar fi fost bn dk ai fi pus u si un exemplu pt k eu una nu pot deloc sa fac asa cv mi se pare f greu si mai am o sapt pana la bac:(((

Anonim spunea...

cea mai simpla si corecta explicatie despre ceea ce inseamna un text argumentativ....eu am lipsit la cateva ore de romana si exact asta s-a predat atunci. Ms pt postarea acestei explicatii si sunt sigur ca ma va ajuta la bac....

Anonim spunea...

Chiar m-ati ajutat mult!Multumesc anticipat!

Anonim spunea...

multumiri celor care posteaza si astfel de lucruri.Imi va fi foarte folositor la examenul de maine.

Anonim spunea...

Ar fi mai bine sa da-ti un exemplu de 25-30 de randuri si sa aratati si la altii cum sa scrie la bac pentru ca nimeni nu se naste invatat oricum ma ajuta dar putin ce ati dat. Foarte slabut .Eu ce fac la bac in fine se vede ca suntem in romania unde invatamantul a luato razna Rusine sa va fie.

Anonim spunea...

caut si eu un text argumentiv despre fidelitate